Data Interpretation – Set – Each of the 23 boxes in the picture

Data Interpretation – Set – Each of the 23 boxes in the picture

DILR – Data Interpretation – Set

The following set contains four questions related to Data Interpretation. Choose the best answer to each question.

Each of the 23 boxes in the picture below represents a product manufactured by one of the following three companies: Alfa, Bravo and Charlie. The area of a box is proportional to the revenue from the corresponding product, while its centre represents the Product popularity and Market potential scores of the product (out of 20). The shadings of some of the boxes have got erased.

The companies classified their products into four categories based on a combination of scores (out of 20) on the two parameters – Product popularity and Market potential as given below:

The following facts are known:

  1. Alfa and Bravo had the same number of products in the Blockbuster category.
  2. Charlie had more products than Bravo but fewer products than Alfa in the No-hope category.
  3. Each company had an equal number of products in the Promising category.
  4. Charlie did not have any product in the Doubtful category, while Alfa had one product more than Bravo in this category.
  5. Bravo had a higher revenue than Alfa from products in the Doubtful category.
  6. Charlie had a higher revenue than Bravo from products in the Blockbuster category.
  7. Bravo and Charlie had the same revenue from products in the No-hope category.
  8. Alfa and Charlie had the same total revenue considering all products.

Q 1. Considering all companies’ products, which product category had the highest revenue?

a) Doubtful

b) Blockbuster

c) Promising

d) No-hope

Q 2. Which of the following is the correct sequence of numbers of products Bravo had in No-hope, Doubtful, Promising and Blockbuster categories respectively?

a) 3,3,1,2

b) 1,3,1,3

c) 1,3,1,2

d) 2,3,1,2

Q 3. Which of the following statements is NOT correct?

a) The total revenue from No-hope products was less than the total revenue from Doubtful products

b) Bravo and Charlie had the same revenues from No-hope products

c) Alfa’s revenue from Blockbuster products was the same as Charlie’s revenue from Promising products

d) Bravo’s revenue from Blockbuster products was greater than Alfa’s revenue from Doubtful products

Q 4. If the smallest box on the grid is equivalent to revenue of Rs.1 crore, then what approximately was the total revenue of Bravo in Rs. crore?

a) 30

b) 40

c) 24

d) 34

Solution:

First of all , let do numbering for all the boxes and also divide the product ingiven four category on the basis of their respective M.P and P.P score :

Now from the given information following table can be made for the product and the companie they belong to :

Company Product
Alfa 1,3,4,7/8
Bravo 2,6,10
Charlie 5, 7/8, 9, 11

1. The areas of all the products in the different categories are as given below:

No-hope –:  4 + 4 + 3 + 2 + 1 + 1 = 15

Blockbuster –:  2 + 4 + 3 + 6 + 6 +6 + 9 = 36

Doubtful –:  2 + 1+ 6 + 6 + 1 + 9 + 4 = 29

Promising –: 2 + 9 + 3 = 14

As the areas is proportional to the revenue the corresponding product, products under Blockbuster category will have highest revenue.

Answer: b) Blockbuster

2. The number of products of Bravo in the different categories are :

No-hope (bottom left) – 1

Doubtful (top left) – 3

Promising (top right) – 1

Blockbuster (bottom right) – 2

So The correct sequence is 1, 3, 1, 2

Answer: c) 1, 3, 1, 2

3. We can check and find that only statement made in option d) Bravo’s revenue from Blockbuster products was greater than Alfa’s revenue from Doubtful products is not true. As

Bravo’s revenue from Blockbuster products – 6 + 4 = 10

Alfa’s revenue from Doubtful products – 6 + 4 + 1 + 1 = 12

Correct Answer: d)

4. The total revenue of Bravo = 4 (No. hope) + 10 (Blockbuster) + 17 (Doubtful) + 3 (Promising) = 34

Answer : d) 34

Other posts related to Data Interpretation and Logical Reasoning

Games and Tournaments for CAT Exam Logical Reasoning – Part 1
How to solve logical reasoning problems based on team selection and group formation?
Coded Inequality – Tips and Tricks to Solve Questions in Logical Reasoning
How to solve Logical Reasoning questions based on Ranking and Ordering
Logical Reasoning Basics – How to solve coin picking / matchstick related problems?
Basics of Data Interpretation – Approximation
Application of Quantitative Ability Concepts in Logical Reasoning Puzzles and Data Interpretation Sets
Cube Based Puzzles in Logical Reasoning for CAT Exam Preparation
How to prepare for LRDI
How to prepare for Logical Reasoning
How to Prepare for Data Interpretation

Online Coaching Course for CAT Exam Preparation

a) 750+ Videos covering entire CAT syllabus
b) 2 Live Classes (online) every week for doubt clarification
c) Study Material & PDFs for practice and understanding
d) 10 Mock Tests in the latest pattern
e) Previous Year Questions solved on video

Know More about Online CAT Course

Data Interpretation – Set – An agency entrusted to accredit colleges

Data Interpretation – Set – An agency entrusted to accredit colleges

DILR – Data Interpretation – Set

The following set contains four questions related to Data Interpretation. Choose the best answer to each question.

An agency entrusted to accredit colleges looks at four parameters: faculty quality (F), reputation (R), placement quality (P), and infrastructure (I). The four parameters are used to arrive at an overall score, which the agency uses to give an accreditation to the colleges. In each parameter, there are five possible letter grades given, each carrying certain points: A (50 points), B (40 points), C (30 points), D (20 points), and F (0 points). The overall score for a college is the weighted sum of the points scored in the four parameters. The weights of the parameters are 0.1, 0.2, 0.3 and 0.4 in some order, but the order is not disclosed. Accreditation is awarded based on the following scheme:

Eight colleges apply for accreditation, and receive the following grades in the four parameters (F, R, P, and I):

It is further known that in terms of overall scores:

  1. High Q is better than Best Ed;
  2. Best Ed is better than Cosmopolitan; and
  3. Education Aid is better than A-one.

Q 1. What is the weight of the faculty quality parameter?

a) 3

b) 2

c) 4

d) 1

Q 2. How many colleges receive the accreditation of AAA?

Answer: 3

Q 3. What is the highest overall score among the eight colleges?

Answer: 48

Q 4. How many colleges have overall scores between 31 and 40, both inclusive?

a) 1

b) 0

c) 3

d) 2

Solution:

Let f, r, p and i be the weights of parameters F, R, P and I respectively.

From point I), 30f + 20r + 20p + 40i > 40f + 30r + 20p + 20i

Or 2i > f + r ————-1)

From point II), 40f + 30r + 20p + 20i > 40f + 20r + 20p + 30i

OR  r > i ———————-2)

From point III), 50f + 50r + 40p + 50i > 50f + 50r + 50p + 40i

OR i  > p ————–3)

So from eq 1) , 2) and eq 3)

r > i > p and 2i > f+r so i > f

Thus r = 0.4 , i = 0.3 , p = 0.2 and f = 0.1

Now following table can be made :

F(0.1) R(0.4) P(0.2) I (0.3) Total
A-one 5 20 10 12 47
Best Ed 4 12 4 6 26
Cosmopolitan 4 8 4 9 25
Dominance 2 8 8 9 27
Education Aid 5 20 8 15 48
Fancy 5 20 8 12 45
Global 3 0 4 6 13
High Q 3 8 4 12 27

Now all questions can be answered.

1. d) 0.1

2. 3

3. 48

4. b) 0

Other posts related to Data Interpretation and Logical Reasoning

Games and Tournaments for CAT Exam Logical Reasoning – Part 1
How to solve logical reasoning problems based on team selection and group formation?
Coded Inequality – Tips and Tricks to Solve Questions in Logical Reasoning
How to solve Logical Reasoning questions based on Ranking and Ordering
Logical Reasoning Basics – How to solve coin picking / matchstick related problems?
Basics of Data Interpretation – Approximation
Application of Quantitative Ability Concepts in Logical Reasoning Puzzles and Data Interpretation Sets
Cube Based Puzzles in Logical Reasoning for CAT Exam Preparation
How to prepare for LRDI
How to prepare for Logical Reasoning
How to Prepare for Data Interpretation

Online Coaching Course for CAT Exam Preparation

a) 750+ Videos covering entire CAT syllabus
b) 2 Live Classes (online) every week for doubt clarification
c) Study Material & PDFs for practice and understanding
d) 10 Mock Tests in the latest pattern
e) Previous Year Questions solved on video

Know More about Online CAT Course

Data Interpretation – Set – There are only four brands of entry

Data Interpretation – Set – There are only four brands of entry

DILR – Data Interpretation – Set

The following set contains four questions related to Data Interpretation. Choose the best answer to each question.

There are only four brands of entry level smartphones called Azra, Bysi, Cxqi, and Dipq in a country.

Details about their market share, unit selling price, and profitability (defined as the profit as a percentage of the revenue) for the year 2016 are given in the table below

In 2017, sales volume of entry level smartphones grew by 40% as compared to that in 2016. Cxqi offered a 40% discount on its unit selling price in 2017, which resulted in a 15% increase in its market share. Each of the other three brands lost 5% market share. However, the profitability of Cxqi came down to half of its value in 2016. The unit selling prices of the other three brands and their profitability values remained the same in 2017 as they were in 2016.

Q 1. The brand that had the highest revenue in 2016 is:
a) Cxqi
b) Bysi
c) Dipq
d) Azra

Q 2. The brand that had the highest profit in 2016 is:
a) Dipq
b) Azra
c) Cxqi
d) Bysi

Q 3. The brand that had the highest profit in 2017 is:
a) Bysi
b) Azra
c) Dipq
d) Cxqi

Q 4. The complete list of brands whose profits went up in 2017 from 2016 is:
a) Azra, Bysi, Cxqi
b) Bysi, Cxqi, Dipq
c) Cxqi, Azra, Dipq
d) Azra, Bysi, Dipq

Solution:

For question number 1 and 2: Let the total market size in 2016 be 100x units. The sales of Azra, Bysi, Cxqi and dipq would be 40x,25x,15x and 20x units respectively.

So the revenue of Azra = 40x × 15,000 = 6,00,000x ,

profit = 10% of 6,00,000x = 60,000x

Revenue of Bysi = 25x ×20,000 = 5,00,000x

Profit = 30% of 500000x = 1,50,000x

Revenue of Cxgi = 15x × 30,000 = 4,50,000x

Profit = 40 % of 4,50,000x = 1,80,000x

Revenue of Dipq = 20x × 25,000 = 5,00,000x

Profit = 30 % of 5,00,000x = 1,50,000x

1. the for the year brand with the highest revenue is Azra.

Answer : d) Azra

2. maximum profit is 1,80,000 for Cxgi.

Answer: c) Cxgi

For question number 3 and 4: In 2017 Sales volume increased by 40% as compare to sales volume in 2016 so new sales volume = 140x and similarly market share of Cxgi went up by 15% point and others get down by 5 percentage point. The information can be tabulated as given bellow (Profit and revenue can be calculated as previous question )

Total Sales volume = 140x

Brand Market Share (%) Selling price Profitability Revenue Profit
Azra 35 15,000 10 7,35,000x 73,500x
Bysi 20 20,000 30 5,60,000x 1,68,000x
Cxgi 30 18,000 20 7,56,000x 1,51,200x
Dipq 15 25,000 30 5,25,000x 1,57,500x

3. the profit is the highest for Bysi .

Answer: a) Bysi

4. The profits increased for Azra (60,000 to 73,500) for Bysi (1,50,000 to 1, 68,000) and Dipq (1,50,000 to 1,57,500)

Answer: d) Azra, Bysi, Dipq

Other posts related to Data Interpretation and Logical Reasoning

Games and Tournaments for CAT Exam Logical Reasoning – Part 1
How to solve logical reasoning problems based on team selection and group formation?
Coded Inequality – Tips and Tricks to Solve Questions in Logical Reasoning
How to solve Logical Reasoning questions based on Ranking and Ordering
Logical Reasoning Basics – How to solve coin picking / matchstick related problems?
Basics of Data Interpretation – Approximation
Application of Quantitative Ability Concepts in Logical Reasoning Puzzles and Data Interpretation Sets
Cube Based Puzzles in Logical Reasoning for CAT Exam Preparation
How to prepare for LRDI
How to prepare for Logical Reasoning
How to Prepare for Data Interpretation

Online Coaching Course for CAT Exam Preparation

a) 750+ Videos covering entire CAT syllabus
b) 2 Live Classes (online) every week for doubt clarification
c) Study Material & PDFs for practice and understanding
d) 10 Mock Tests in the latest pattern
e) Previous Year Questions solved on video

Know More about Online CAT Course

Data Interpretation – Set – A company administers a written test comprising

Data Interpretation – Set – A company administers a written test comprising

DILR – Data Interpretation – Set

The following set contains four questions related to Logical Reasoning. Choose the best answer to each question.

A company administers a written test comprising of three sections of 20 marks each – Data Interpretation (DI), Written English (WE) and General Awareness (GA), for recruitment. A composite score for a candidate (out of 80) is calculated by doubling her marks in DI and adding it to the sum of her marks in the other two sections. Candidates who score less than 70% marks in two or more sections are disqualified. From among the rest, the four with the highest composite scores are recruited. If four or less candidates qualify, all who qualify are recruited.

Ten candidates appeared for the written test. Their marks in the test are given in the table below. Some marks in the table are missing, but the following facts are known:

  1. No two candidates had the same composite score.
  2. Ajay was the unique highest scorer in WE.
  3. Among the four recruited, Geeta had the lowest composite score.
  4. Indu was recruited.
  5. Danish, Harini, and Indu had scored the same marks the in GA.
  6. Indu and Jatin both scored 100% in exactly one section and Jatin’s composite score was 10 more than Indu’s.

Questions:

Q 1) Which of the following statements MUST be true?

  1. Jatin’s composite score was more than that of Danish?
  2. Indu scored less than Chetna in DI?
  3. Jatin scored more than Indu in GA?

a) Only 2

b) Only 1

c) Both 2 and 3

d) Both 1 and 2

Q 2) Which of the following statements MUST be FALSE?

a) Bala scored same as Jatin in DI

b) Bala’s composite score was less than that of Ester

c) Chetna scored more than Bala in DI

d) Harini’s composite score was less than that of Falak.

Q 3) If all the candidates except Ajay and Danish had different marks in DI, and Bala’s composite score was less than Chetna’s composite score, then what is the maximum marks that Bala could have scored in DI? TITA

Q 4) If all the candidates scored different marks in WE then what is the maximum marks that Harini could have scored in WE? TITA

Solution: For convenient let’s consider first letter of the name of each candidate as his/her name.

From point 4) Both I and J have a full score in exactly one score and J’s composite score was 10 more than I so I must score 20 in GA and J must score 20 in DI .

Thus if I’s score in DI is x , then  or

From point 5) score of D and H in GA = 20

From point 1) & 2) score of A in WE = 20

From point 1) & 3) G’s score in WE must be 19.

Thus the following table can be obtained.

Candidate Name Marks out of 20 Total = 2DI + WE + GA Recruited/Disqualified
DI WE GA
A 8 20 16 52 NR
B 18(or less) 9 11 56 (or less) D
C 19 4 12 54 D
D 8 15 20 51 NR
E 12 18 16 58 R
F 15 7 10 47 D
G 14 19 6 53 R
H 5 20
I 16 8 20 60 R
J 20 16 14 70 R

Now B can not score 19 or 20 in DI as if he score 19 or 20 in DI then his composite score will be equal to as of E or I respectively , which is not possible. So B must score less than 19 in DI.

Question 1) correct option d)

Question 2) option a)

Question 3) As C‘s score is 54 so B’s score must be less than 54. Let B score x in DI then

2x+9+11<54

x<17

As all candidate has different score in DI, So x can not be 16, 15 or 14 .

So maximum possible value of x = 13

Answer: 13

Question 4) For maximum score H must score maximum in WE, which can be 17 (as all candidate have different score in WE so H can not score 20,19 or 18 as these scores have already been achieved by other candidates.

Answer: 17

Other posts related to Data Interpretation and Logical Reasoning

How to Solve Number Series Questions in Logical Reasoning
Tricks to Solve Blood Relations Problems in Logical Reasoning
Coded Inequality – Tips and Tricks to Solve Questions in Logical Reasoning
CAT Concepts – Introduction to Data Sufficiency
Basics of Data Interpretation – Approximation
How to prepare for LRDI
How to prepare for Logical Reasoning
How to Prepare for Data Interpretation

Online Coaching Course for CAT Exam Preparation

a) 750+ Videos covering entire CAT syllabus
b) 2 Live Classes (online) every week for doubt clarification
c) Study Material & PDFs for practice and understanding
d) 10 Mock Tests in the latest pattern
e) Previous Year Questions solved on video

Know More about Online CAT Course

Data Interpretation – Set – The multi-layered pie-chart below

Data Interpretation – Set – The multi-layered pie-chart below

DILR – Data Interpretation – Set

The following set contains four questions related to Logical Reasoning. Choose the best answer to each question.

The multi-layered pie-chart below shows the sales of LED television sets for a big retail electronics outlet during 2016 and 2017. The outer layer shows the monthly sales during this period, with each label showing the month followed by sales figure of that month. For some months, the sales figures are not given in the chart. The middle-layer shows quarter-wise aggregate sales figures (in some cases, aggregate quarter-wise sales numbers are not given next to the quarter). The innermost layer shows annual sales. It is known that the sales figures during the three months of the second quarter (April, May, June) of 2016 form an arithmetic progression, as do the three monthly sales figures in the fourth quarter (October, November, December) of that year.

Questions

Q 1. What is the percentage increase in sales in December 2017 as compared to the sales in December 2016?
a) 38.46
b) 22.22
c) 50.00
d) 28.57

Q 2. In which quarter of 2017 was the percentage increase in sales from the same quarter of 2016 the highest?
a) Q4
b) Q1
c) Q2
d) Q3

Q 3. During which quarter was the percentage decrease in sales from the previous quarter’s sales the highest?
a) Q2 of 2016
b) Q2 of 2017
c) Q4 of 2017
d) Q1 of 2017

Q 4. During which month was the percentage increase in sales from the previous month’s sales the highest?
a) October of 2017
b) October of 2016
c) March of 2016
d) March of 2017

Solutions:

The information given in pie –chart can be represented in table form as following :

Month/sales figure in 2016 2017
 

Q1

January 80 120
February 60 100
March 100 160
 

Q2

April 40 60
May 75
June 65
 

Q3

July 75 60
August 120  
September 55 70
 

Q4

October 100 150
November   170
December    

 

Now as given Sales figure in 2017 Q4 = 500

So sales figure in December 2017 = 500 – 150 – 170 = 180

Total sales in 2017 Q3 = 220

So sales in August 2017 = 220 – 60 – 70 = 90

Similarly sales in missing month of 2016 can be obtained as sales in the three months of 2016 Q4 & Q2 are in Arithmetic Progression. Thus following table can be obtained –

 

Month/year 2016 2017
 

Q1

January 80  

240

120  

380

February 60 100
March 100 160
April 40  

150

60  

200

Q2 May 50 75
June 60 65
 

Q3

July 75  

250

60  

220

August 120 90
September 55 70
 

Q4

October 100  

300

150  

500

November 120 170
December 140 180

Question 1) required percentage increase = (180 – 140)/140×100 =40/140×100=28.57%

Correct option d) 28.57 %

Question 2) it can be seen that the required percentage increase in sales is highest for Q4 and
this is = ((500-300))/300×100=66.66%

Correct option a) Q4

Question 3) From the table obtained , we can see there is decrease only in Q2 of both year
Decrease in Q2- 2016 = (240-150)/240×100=37.5%
Decrease in Q2- 2017 = (380-200)/380×100=47.37%

Correct option b) Q2 of 2017

Question 4) As given options are only for may and October and we can see that sales in October 2017 is more than double ( from 70 in November to 150 in October ) so it is highest than other given month .

Correct option a) October 2017

Other posts related to Data Interpretation and Logical Reasoning

How to Solve Number Series Questions in Logical Reasoning
Tricks to Solve Blood Relations Problems in Logical Reasoning
Coded Inequality – Tips and Tricks to Solve Questions in Logical Reasoning
CAT Concepts – Introduction to Data Sufficiency
Basics of Data Interpretation – Approximation
How to prepare for LRDI
How to prepare for Logical Reasoning
How to Prepare for Data Interpretation

Online Coaching Course for CAT Exam Preparation

a) 750+ Videos covering entire CAT syllabus
b) 2 Live Classes (online) every week for doubt clarification
c) Study Material & PDFs for practice and understanding
d) 10 Mock Tests in the latest pattern
e) Previous Year Questions solved on video

Know More about Online CAT Course